Τι είναι και τι προβλήματα δημιουργεί?
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Αποτελεί φυσιολογική φθορά της άρθρωσης, κατά την οποία το φυσικό μαξιλάρι (χόνδρος) που υπάρχει ενδιάμεσα της άρθρωσης και απορροφά τους κραδασμούς φθείρεται και σταδιακά φθίνει. Όταν αυτό συμβεί τα οστά έρχονται πιο κοντά και δημιουργείται τριβή ανάμεσα τους με αποτέλεσμα να προκύπτει πόνος, δυσκαμψία, οίδημα (πρήξιμο), δυσκολία στην κίνηση και κάποιες φορές οστεόφυτα. Ο πόνος αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της πάθησης. Αρχικά εμφανίζεται μετά από κόπωση και στη συνέχεια μετά από παρατεταμένη ακινησία. Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν πως δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι ή μετά από παραμονή σε κάθισμα για λίγη ώρα. Προοδευτικά, ο πόνος γίνεται συνεχής ακόμη και κατά την ανάπαυση και μερικές φορές ξυπνάει τον ασθενή τη νύχτα. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες έως και μήνες αν ο ασθενής δεν επισκεφτεί ένα επαγγελματία υγείας για να τη διαχειριστεί.
Σε ποσοστό 80% οι ασθενείς δηλώνουν πως δεν έχουν δεχτεί κάποια σχετική εκπαίδευση ή συμβουλές για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας και του χρόνιου πόνου που προκύπτει από αυτή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα (που κυμαίνεται από αρκετούς μήνες ή χρόνια) οι ασθενείς βιώνουν καθημερινά πόνο, μείωση στη λειτουργικότητα τους, μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία τους ή και αποχή, καθώς και απουσία από τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις ή τις δραστηριότητες τους (π.χ. χορός, κηπουρική, άθλημα, χόμπι). Η άσκηση και γενικά η συμβουλή για ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας προσφέρει οφέλη στη μείωση της έντασης του πόνου, στην βελτίωση της λειτουργικότητας και της πνευματικής υγείας σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
Σε ποιους εμφανίζεται?
Παρότι η πρόοδος της ηλικίας αποτελεί υψηλό παράγοντα κινδύνου (μετά την ηλικία των 45 ετών ο κίνδυνος αυξάνεται) για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος , νεότερης ηλικίας άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν. Για κάποιους μπορεί να είναι κληρονομική ενώ για άλλους μπορεί να προκύψει λόγω τραυματισμού ή λοίμωξης ή ακόμα μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιους που είναι υπέρβαροι. Το γόνατο επηρεάζεται πιο συχνά από άλλες αρθρώσεις και οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες.
Σε επιδημιολογική μελέτη στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι σε ηλικίες άνω των 45 ετών, η οστεοαρθρίτιδα αφορά το 19,2% των ατόμων, ενώ το ποσοστό σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών αυξάνει σε 43,7%. Αντίστοιχα στην Ευρώπη, σε μελέτη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, το ποσοστό εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος σε άτομα ηλικίας άνω των 55 αφορά το 15,6% των ανδρών και το 30,5% των γυναικών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, η επικράτηση της οστεοαρθρίτιδας αφορά το 6% του ενήλικου πληθυσμού.
Απλές συμβουλές για την οστεοαρθρίτιδα
- Μείωση σωματικού βάρους υγιή ισορροπημένη διατροφή
- Αλλαγή θέσεων στο γόνατο
- Αποφυγή σκαλοπατιών και στροφικών κινήσεων
- Φυσική δραστηριότητα/κίνηση/περπάτημα
- Μυϊκή ενδυνάμωση μυών του κάτω άκρου
- Κατάλληλα άνετα υποδήματα
- Θερμά/ κρύα επιθέματα
- Συμβουλευτείτε το Ορθοπεδικό σας Ιατρό για συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση του χόνδρου της άρθρωσης