Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε ένα καινοτόμο και ενδιαφέρον ερευνητικό εγχείρημα που αφορά την αξιολόγηση και διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Η έρευνα διεξάγεται υπό την αιγίδα του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.).

Η συμμετοχή σας είναι καθαρά εθελοντική και σας παρακαλούμε να διαβάσετε το παρόν ενημερωτικό δελτίο για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για την συμμετοχή σας.

Τίτλος της έρευνας: «Διερεύνηση της ικανοποίησης των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος μετά από πρόγραμμα τηλε-αποκατάστασης».

Μπορώ να συμμετέχω;

Εάν έχετε διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, γυναίκες & άνδρες ηλικίας 45-70 ετών, και έχετε συμμετάσχει στο πρόγραμμα τηλε-αποκατάστασης Βαδί-ΖΩ μέσα από την ιστοσελίδα  http://westwalks.uniwa.gr/. Πιθανόν να έχετε συμφωνήσει και με τον ιατρό σας ότι είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία.

Η φυσικοθεραπευτική πράξη μέσω της εφαρμογής ασκήσεων αποτελεί μια συνηθισμένη αλλά και αποτελεσματική παρέμβαση για την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας σας, εντούτοις θα θέλαμε να δούμε πόσο εφικτό και αποτελεσματικό είναι μέσω της τηλε-αποκατάστασης και να επισημανθούν ο βαθμός ικανοποίησης, τυχόν προβληματισμοί και ελλείψεις προκειμένου να βελτιωθεί το πρόγραμμα.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με τη μορφή βάδισης σε φυσικό περιβάλλον και ασκήσεων και συμβουλευτικής για τη διαχείριση του πόνου έχει προταθεί ότι μπορεί να επιφέρει γρηγορότερα αποτελέσματα, με λιγότερο πόνο και χωρίς μεγάλη επιβάρυνση σε αρκετές περιπτώσεις μυοσκελετικών παθήσεων. Εντούτοις, δεν γνωρίζουμε εάν η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και συμβουλευτικής διαχείρισης για τον χρόνιο πόνο είναι περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με ασκήσεις αυτοδιαχείρισης με ηλεκτρονική υποστήριξη και συμβουλευτικής διαχείρισης του πόνου. Αναζητούμε έγκυρους και αξιόπιστους τρόπους καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας.

Για να το μάθουμε σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην παρούσα έρευνα που σκοπεύει να μελετήσει το βαθμό ικανοποίησης, τις αντιλήψεις, απόψεις, προσδοκίες και προβληματισμούς των ασθενών μετά την εφαρμογή του προγράμματος τηλε-αποκατάστασης. Η συγκεκριμένη έρευνα αποσκοπεί να βελτιώσει σημαντικά στο μέλλον το πρόγραμμα τηλε-αποκατάστασης  Βαδί-ΖΩ μέσα από την ιστοσελίδα  http://westwalks.uniwa.gr/ καθώς και την καταγραφή της ποιότητας ζωής και λειτουργικότητας των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος μετά από αυτό.

 

Είναι υποχρεωτικό να συμμετέχω;

Φυσικά και όχι. Η συμμετοχή σας είναι εθελοντική και πολύτιμη. Η μη συμμετοχή σας δεν θα επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών θεραπείας που θα λάβετε. Εάν τελικά συμμετέχετε είστε ελεύθερος/η να αποχωρήσετε οποτεδήποτε χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσετε τους λόγους.

 

Τι χρειάζεται να κάνω αν συμμετέχω;

Εάν αποφασίσετε να συμμετέχετε θα ακολουθήσει μια συνέντευξη με ερωτήσεις που αφορούν τις αντιλήψεις και την εμπειρίες σου γύρω από το πρόγραμμα τηλε-αποκατάστασης που ακολούθησες. Θα ενθαρρυνθείτε να συνεχίσετε να ακολουθείτε τους προκαθορισμένους περιπάτους σε εξωτερικό αστικό και φυσικό περιβάλλον τριγύρω της οικίας σας.

Οποιαδήποτε στιγμή κατά την έρευνα, ή μετά το τέλος της, αισθανθείτε κάποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα μπορείτε να το συζητήσετε με τον/την φυσικοθεραπευτή/-ριά σας όπου και θα σας καθοδηγήσει άμεσα στην λύση του.

Υπάρχουν μειονεκτήματα ή κίνδυνοι;

Οι αντενδείξεις και οι κίνδυνοι κατά την συμμετοχή σας δεν υφίσταται καθώς πρόκειται για μια συνέντευξη. Σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι και παρόμοιοι με εκείνους που ενδέχεται να προκύψουν σε οποιαδήποτε μορφή ενεργητικής θεραπείας. Η αίσθηση είναι παρόμοια με τον καθυστερημένο μυϊκό κάματο που βιώνει κάποιος/α όταν επανέρχεται στην άθληση μετά από μακροχρόνια απουσία.

Μετά την συμμετοχή μου τι να περιμένω;

Η περίληψη των αποτελεσμάτων θα είναι διαθέσιμη προς όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες που επιθυμούν να ενημερωθούν. Παράλληλα, θα αποσταλεί ενημερωτικό  μήνυμα (email) με στόχο την κοινοποίηση  των αποτελεσμάτων της ανάλυσης των δεδομένων.

Τι γίνεται με τα προσωπικά μου δεδομένα;

Τα προσωπικά σας δεδομένα  καθώς και τα ιατρικής φύσης  χαρακτηριστικά που θα συλλεχθούν θα παραμείνουν αυστηρά απόρρητα από τον βασικό ερευνητή. Το ερευνητικό προσωπικό και οι θεραπευτές/ριες θα γνωρίζουν μόνο τις απαραίτητες λεπτομέρειες από το ιστορικό σας που απαιτούνται για την ανάγκη της έρευνας. Τα στοιχεία σας θα είναι κωδικοποιημένα ώστε να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν. Το όνομά σας, τα στοιχεία της κατοικίας σας και τα υπόλοιπα προσωπικά  δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κοινοποιήσιμα.

Ποιος διοργανώνει και χρηματοδοτεί την έρευνα;

Η παρούσα ερευνητική προσπάθεια πραγματοποιείται στo πλαίσιo της μεταπτυχιακής εργασίας του Βασιλαράκου Νικόλαου με επιβλέποντα καθηγητή τον κύριο Γεώργιο Γιόφτσο, Καθηγητή Φυσικοθεραπείας Α΄ Βαθμίδας στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.).

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Βασιλαράκος Νικόλαος είναι φυσικοθεραπευτής και εργάζεται κλινικά με αποκλειστικό τομέα ενδιαφέροντος την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση .

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλλουν παράπονα ή καταγγελίες στην γραμματεία του τμήματος Φυσικοθεραπείας σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. (physio@uniwa.gr, 2105387485)

Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε το ενημερωτικό δελτίο και σκέφτεστε να συμμετέχετε στην ερευνητική μας προσπάθεια.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας παρακαλώ να επικοινωνήστε μαζί μας,

Βασιλαράκος Νικόλαος PT

Μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

 

Prof. Γεώργιος Γιόφτσος, Καθηγητής Φυσικοθεραπείας, Πρόεδρος Τμήματος Φυσικοθεραπείας

Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αγ. Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω, 12243, τηλ. 2105387485