Ποιοι είμαστε/ Σκοπός

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο δραστηριοτήτων για τη βελτίωση ποιότητας ζωής ατόμων με οστεοαρθρίτιδα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής δημιούργησε αυτή τη δομή. Η δομή αυτή θα προσεγγίζει τα άτομα με πόνο στο γόνατο προκειμένου να προσφέρει θεραπευτική άσκηση και συμβουλές για την  για τη διαχείριση του πόνου. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα συντονίζεται από την Φυσικοθεραπεύτρια και μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μαρία Μουτζούρη υπό την επίβλεψη του Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Φυσικοθεραπείας κ. Γεώργιου Γιόφτσου. Η μελέτη διεξάγεται με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το πρόγραμμα «ΒαδίΖΩ» (west walks) αποτελεί ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για άτομα με χρόνιο πόνο στα γόνατα και αναδεικνύει στρατηγικές αυτοδιαχείρισης. Συμβάλει στην κατανόηση της κατάστασης της υγείας των ατόμων και στην ενίσχυση της φυσικής τους δραστηριότητας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ατόμων με οστεοαρθρίτιδα γόνατος μέσα από 3 επίπεδα:

α) ενημερωτικό υλικό για την αυτοδιαχείριση του πόνου

β) τεκμηριωμένο πρόγραμμα άσκησης μερικών εβδομάδων για την μυϊκή ενδυνάμωση, ευκινησία και διαχείριση πόνου και

 γ) δραστηριότητες και περιπάτους εντός των Δήμων της Δυτικής Αττικής (όπως Δήμου Αιγάλεω, Δήμου Περιστερίου & Δήμου Κορυδαλλού) για την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας των κατοίκων συμφώνα με ερευνητική τεκμηρίωση. 

Σκοπός του προγράμματος λοιπόν είναι η μείωση του πόνου, η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας, η μείωση του κόστους υγείας και η βελτίωση των ψυχοκοινωνικών  επιπτώσεων του πόνου.

Ηθική έγκριση της μελέτης έχει ελεγχθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιστροφή