Γρήγορες Συχνές Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Γρήγορες Συχνές Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι με το να αυξήσει κάποιος την δραστηριότητα του, θα αυξηθεί ο πόνος του, αλλά μετά από 1-2 συνεδρίες  αντιλαμβάνονται ότι η άσκηση δεν είναι επώδυνη και αρχίζουν να κατανοούν τα οφέλη της, αισθάνονται καλύτερα και ελέγχουν τον πόνο τους με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Όχι, Για να διατηρηθεί καλύτερα και επί μακρότερο διάστημα η υγεία της άρθρωσης  καλό θα ήταν να κάνει κάποιος  σωματική δραστηριότητα. Οι δυνατοί καλά συντονισμένοι μυς είναι αναγκαίοι και δεν αποτελούν πολυτέλεια.  Για την προστασία των αρθρώσεων σας, την καθυστέρηση ή και παρεμπόδιση του πόνου και της δυσλειτουργίας προσπαθείτε να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας κινητικά.

Δεν χρειάζεται να κάνετε εργώδη άσκηση για να έχετε δυνατούς μυς. Το να κάνετε τακτικά φυσική δραστηριότητα είναι καλύτερα από το να μη κάνετε τίποτα σε τακτική βάση.

Θα συμμετέχετε σε 1-2 συνεδρίες την εβδομάδα (είτε με άσκηση είτε με περίπατο από τις προτεινόμενες διαδρομές) για 6 εβδομάδες , σε σύνολο 12 φορές. Κάθε συνεδρία περιλαμβάνει μια εισαγωγική ενημέρωση με απλές συμβουλές (πχ. Χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων) και μετά ακολουθεί 40 λεπτά άσκησης ή περιπάτου. Για να ωφεληθείτε το μέγιστο από το πρόγραμμα καλό να είναι να παραμείνετε συστηματικοί για 12 φορές.

Πριν ξεκινήσετε προκειμένου το πρόγραμμα να είναι επιτυχημένο για σας καλό θα ήταν να συμπληρώσετε τα ερωτηματολόγια που υπάρχουν σχετικά με τον πόνο και τη λειτουργικότητα σας. Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε τα ερωτηματολόγια αυτά ξανά στο τέλος των 6 εβδομάδων και 3 μήνες μετά για να δούμε πως τα πήγατε. Επίσης καλό θα ήταν να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια και να έχετε κοντά σε νερό.

Αν βάλετε ένα στόχο θα καταφέρετε πιο εύκολα να γίνεται περισσότερο δραστήριοι. Για παράδειγμα σκεφτείτε κάτι που θέλετε πολύ, πχ. Να πάτε στο πάρκο με το εγγόνι σας, ή να κάνετε δουλειές στον κήπο σας για 30 λεπτά. Έτσι θα βάλετε στο ημερολόγιο μέχρι πότε θα θέλατε να το πετύχετε και θα ξεκινήσετε το πρόγραμμα για 1-2 φόρες την εβδομάδα και μετά από 6 εβδομάδες θα προσπαθήσετε για να δείτε που βρίσκεστε στο στόχο σας.

Στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος για να ελέγξουμε την πρόοδο σας καλό θα ήταν να σκοράρουμε τα ερωτηματολόγια. Με αυτό τον τρόπο θα σας συμβουλεύουμε και καλύτερα για το επίπεδο του προγράμματος που συνιστούμε να ακολουθήσετε. Με αυτό τον τρόπο εμείς θα κρατάμε ένα αρχείο που να δείχνει και την πρόοδο όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να ενθαρρύνουμε και άλλους να λάβουν μέρος.

Ο ρόλος μας δεν είναι να σας συμβουλέψουμε για την κατάσταση της υγείας σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που φοβάστε ότι σας εμποδίζει να ασκηθείτε πχ. με την καρδιά σας, ασταθή αρτηριακή πίεση, συχνές πτώσεις καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να ενημερωθείτε σχετικά.

Επιστροφή